Servis

*Ime in priimek
*E-poštni naslov
*Težava

 

 Servisne storitve M Caravaning d.o.o.!

Kot generalni uvoznik za Slovenijo, za avtodome Mobilvetta in Elnagh ter počitniške prikolice Fendt, servisiramo v garancijskem in izven garancijskem roku, tudi Hobby počitniške prikolice in avtodome.

Na področju opreme, smo uradni servis za Thetford, Truma, Dometic, Carbest, E&P Hydraulics..

Dobavljamo originalne dele za znamke; Fendt, Hobby, Mobilvetta, Elnagh, Knaus, Tabbert, Imara, Adria, Eifelland, Weinsberg, Wilk in Wingamm,

 iz skupine Trigano pa še Caravelair, Stekerman, Challenger, Chausson, Autostar, Oxygen, Eurostar. Palace,... 

 

Poleg lastne proizvodnje Van avtodomov naše blagovne znamke Valvasor, Vam nudimo še takorekoč vse servisne storitve in predelave na Caravaning področju!

 Opravljamo tudi test vodotesnosti (60 Eur) in test plinskih trošil (30 Eur). Ob opravljenih testih izdamo tudi potrdilo, ki je veljavno za homolagicjo vozila (test plinskih trošil).

Cena servisne ure je 49.90 Eur

Za prijavo na servis, pokličite vodjo servisa Jakoba Meško na tel.: 04/510-40-50

Servis deluje od pon. - čet. med 8.00 in 16.00 uro - PO DOGOVORU!

Prosimo, da na dogovorjeni datum, pripeljete vozilo na servis pravočasno!

Zaradi omejenega prostora, lahko brezplačno pripeljete vozilo na servis, tri (3) dni pred dogovorjenim datumom, prevzamete, pa ga lahko do šest (6) dni po opravljenem servisu.

Če servisiranega vozila, ne dvignete v tem roku, vam za vsak dodatni dan zaračunamo 2.-Eur!

Smo tudi pooblaščeni servis za Zavarovalnico Triglav, sodelujemo pa tudi z Zavarovalnico Sava

  

Pri uveljavitvi zavarovalne police, nam pošljite kopijo "Zapisnik o ogledu poškodovanega vozila" (Triglav) ali "Cenilni zapisnik" (Sava) na ziga@mcaravaning.si

 

 

 

 

 

 

 


 

Vgradnja strešnih spalnic in sedežnih sistemov

 

  

 Kot uradni zastopnik nemškega podjetja Reimo smo pooblaščeni za vgradnjo strešnih dvižnih spalnic in sedežnih sistemov-klopi. Kot eni redkih imamo izobraženega serviserja in certifikat za to dejavnost. Naši serviserji se vsako leto izobražujejo pri vgradnji strešnih spalnic.

Ob naročilu strešne spalnice je potrebno sporočiti tip vozila (npr: VW T5 2007), šasijo vozila, želeni koncept spalnice (odprto spredaj, odprto zadaj, odprto na sredini), če je mogoče pa tudi številko originalne barve vozila (v osnovi se strešne spalnice dobavljajo bele barve).
Glede sedežnega sistema - ležišča je prav tako treba sporočiti tip vozila in številko šasije.
Dobavljamo tudi certificirane vrtljive konzole za praktično vsa dostavna vozila ter varnostne kletke za zadnje klopi (skoraj obvezna pri homologaciji pri samogradnji avtodomov).

 


 

 

Montaža tend

 

 

Pred montažo tende, je zaželjeno, da nam sporočiti tip vozila (npr.: Fiat Ducato 2019, avtodom Rimor....), da pripravimo ustrezno tendo in nosilce.
Najbolj prodajane so izvlečne tende znamk Fiamma in Thule-Omnistor. Tende lahko razvrstimo glede na obliko ohišja in izvlek v štiri kategorije:

-    tende v mehki vreči za montažo na keder profil ali tirnico.. (Fiamma Caravanstore, Thule-Omnistor Caravan Style, Wigo Roll Premium..)
-    manjše tende z ročnim izvlekom/brez polža.. (Fiamma F35, Thule Omnistor 2000..)
-    tende s polžem z ravnim ohišjem.. (Fiamma F45, Thule Omnistor 5003/8000, Dometic Premium..)
-    tende s polžem in ohišjem v obliki "solze" za montažo na rob strehe (Fiamma F65, Thule-Omnistor 6002/6200/6900/9200m, Dometic..)

Na avtodome se največkrat vgrajuje tende z ravnim hrbtom, saj je običajno dovolj ravne površine za namestitev (nosilci so std. že priloženi), za kombije (dostavna vozila), pa je potrebno dokupiti primerne adapterje.
Skoraj za vse vrste tend je mogoče dokupiti tudi razne dodatke - dodatne stranske in prednje stene, ojačitvene roke, nevhitne trakove, osvetlitev.

 


 

 Solarni sistemi

 

Vsem uporabnikom avtodomov in ostalih počitniških vozil je znano, da je količina razpoložljive električne energije (predvsem izven kampov...) zelo omejena. Sonce je izvrsten vir  pridobivanja in obnavljanja vsakodnevne zaloge energije.
Sončno energijo pretvarjamo v električno s pomočjo sončnih celic in jo nato shranimo v akumulatorjih – Najpogosteje uporabljene celice so monokristalne, ki so sicer malce dražje od polikristalnih, imajo pa daljšo življensko dobo in večjo učinkovitost.

Pri akumulatorjih se najpogosteje odločamo za AGM tehnologijo, ki je glede na ceno in učinkovitost najbolj optimalna. V zadnjem času, pa se klub visoki ceni, vse več uporabnikov odloča za LiFePo4 akumulatorje, ki imajo za avtodomarski svet takorekoč idealne lastnosti. Prva je izjemno nizka teža (150Ah cca 18kg), drugo količina razpoložljive energije (porabimo lahko skoraj 95% nazivne vrednosti, s tem, da ima praktično enako napetost, do izpraznitve) in tretja izjemno dolga življenska doba, saj zdržijo od 2 - 5.000 ciklov.


Svet se sooča z raznoraznimi krizami, med drugimi tudi z energetsko, zato je sonce edinstven ekološki vir pridobivanja energije. Solarni sistemi so omejeni samo na človeško iznajdljivost. Že danes bi težko živeli brez solarnih celic, med drugim se tako npr. napajajo vsi sateliti ki krožijo okrog Zemlje. Sončne celice ne delujejo ponoči, delujejo pa ob vsaki svetlobi, torej proizvajajo energijo tudi v senčnih legah, vendar ne s svojo polno močjo. Kopičenje energije je zelo enostavno, saj pri tem rabimo samo tri elemente: modul, regulator in baterijo (akumulator).

Pred nakupom solarnega sistema je dobro vedeti koliko električne energije porabimo, da laže izračunamo kakšna je potreba po pokritju te porabe.
Pred nakupom se posvetujte s prodajalcem Mixi Caravaninga.
Za enostavnejše preračunavanje ali predstavo, si oglejte tabelo v nadaljevanju.
Solarni sistemi morda niso poceni, vendar imajo izredno dolgo življenjsko dobo in zagotavljajo ekološko neoporečno energijo za vsakdanjo uporabo.

Pri nas, najpogosteje uporabljamo monokristalne module moči 160W. Pa poglejmo, kaj lahko pričakujemo od takega modula..V praksi običajno odštejemo cca 20% za izgube, kar pomeni 160W*0,8=128W pridobljene energije na uro. Če v naših slovenskih pogojih računamo v poletnem času  6 učinkovitih ur delovanja (ob predpogoju da nimamo celice zasenčene ipd) bomo s tem modulom pridobili cca 770Wh energije dnevno.  V zimskem času je primeren izračun z dvema učinkovitima urama, seveda brez snega in sence na strehi, torej 160*0,8=128*2=256Wh.

Na osnovi teh podatkov lahko približno izračunamo, koliko bi modul porabil, da napolni akumulator.  Seveda je pri izračunih potrebno paziti na vrsto in moč akumulatorjev

Primer: 115 Ah AGM akumulator hrani cca 12V*115Ah =1380Wh energije, ker nobenega akumulatorja ne smemo izprazniti na nulo, v praksi pa jih v povprečju praznimo do 50% (deepcycle, torej globoko praznljive lahko tudi več npr do 20%), imamo na voljo 700Wh energije to je cca 60Ah, ki jih v letnem času nadomestimo z zgoraj omenjenim 160W panelom 770Wh na poletni dan. V zimskem času kot rečeno pa imamo na voljo le tretjino te energije, zato je potrebno vse to upoštevati pri izračunih za dimenzioniranje Sistema.
Seveda je prvi podatek ki ga rabimo, koliko energije dnevno potrebujemo v našem avtodomu ali počitniški prikolici.

Najprej seštejemo koliko W imamo npr. luči, koliko časa so povprečno dnevno prižgane in tako dobimo napr. podatek, da porabijo 6Ah na dan, Pogledamo še moč in čas delovanja TV-ja, satelitskega sistema, raznih ventilatorjev, črpalk, USB polnilcev, pretvornikov,  kompresorskih hladilnikov, ventilatorjev peči za ogrevanje, ipd. seštejemo podatke in če smo v našem primeru pod 60Ah, pomeni da je velikost našega sistema primerna za uporabo v poletnem času. Če ugotovimo, da je zmogljivost  premajhna, moramo povečati kapaciteto akumulatorja in mu prilagoditi velikost solarnega sistema. Če avtodom in prikolico uporabljamo tudi pozimi, moramo temu primerno zoptimizirati naš system.


Za
lažji izračun vam v Mixi Caravaningu pomagamo pri odločitvi s spodnjo tabelo:

 


 

Montaža sistemov za premikanje prikolic - MOVERJEV


Danes so sistemi za premikanje prikolic precej bolj dostopni kot pred leti.
Moverji so zelo uporaben sistem, saj je za manevriranje prikolice potreben samo en človek z daljinskim upravljalnikom, ki jo lahko parkira na cm natančno. Montaža je mogoča na prikolice tako rekoč vseh vrst.
Pred nakupom je potrebno vedeti težo in dolžino prikolice, vrsto šasije, ter evetuelen podatek o klančini večji od 18% do vaše "garaže" . Vsak mover potrebuje za delovanje lasten akumulator (priporočljivi so AGM Optima akumulatorji, ki zmorejo velike trenutne obremenitve, istočasno pa so globoko ciklični). Cena samega moverja se ponavadi razlikuje glede na vrsto prikolice (enoosna - dvoosna, teža), glede na to, ali ima avtomatski ali ročni primik valjev na kolo. Novejši imajo tudi mehki start in zaustavljanje, boljši pa tudi spreminjanje hitrosti, oziroma možnost premagovanja večjega naklona.
Evropski priznani proizvajalci so: AL-KO, Reich, Truma, LAS Enduro, GO2..

 


 

Montaža klimatskih naprav


Učinkovite klimatske naprave za avtodome in prikolice se večinoma napajajo na 230V. Z uporabo primernega sinusnega inverterja, lahko delujejo tudi na 12V, vendar le času delovanja motorja in dovolj zmogljivem alternatorju.

Razlikujemo dve vrsti klim glede na vgradnjo:

-    strešne klime, pri katerih klima nadomesti klasično odprtino strešnega okna dimenzije 40x40 cm (Dometic Freshjet, Truma Aventa, Telair Silent,  Ebercool, Dometic Freshjet, Dometic Freshlight..ki ima na sredini tudi okno ...)
-    klime v obliki kvadra/kocke, ki se jih vgradi v notranjost prikolice (Truma Saphir, Dometic Freshwell, Dometic HB 2500...).

Moč klim se giblje med 800 in 3000W, zato je pri naročanju, potreben podatek o velikosti in izolaciji vozila.
Nekatere klime imajo tudi funkcijo gretja, vendar le-to ni tako učinkovito kot pri plinskih in dizelskih grelcih, je pa primerno za prehodna obdobja in in dodatno pomoč v zimskem času, če nimamo npr. E-grelcev.


 

Menjava, vgradnja, popravilo in tesnenje oken


Pri prikolicah in avtodomih imamo strešna in stranska okna.

Skoraj vsako počitniško vozilo ima vsaj eno strešno okno dimenzije 40 x 40 cm (Mini Heki, Fiamma Vent, MPK...), lahko tudi večje (Midi Heki, Heki 1, Heki 2, Remitop...), manjše 28 x 28 cm (Fiamma Vent, MPK), starejše prikolice pa imajo tudi dimenzije 50 x 50 cm.
Pred menjavo ali popravilom strešnega okna je potrebno (če je le mogoče) navesti znamko okna, potrebno je tudi izmeriti spodnjo in zgornjo dimenzijo ter, če je le mogoče, izrez okna.

Pri stranskih oknih je več izbire. Dobava rezervnih delov za okna starejših prikolic in avtodomov (letnik 2000 in starejši) je včasih lahko problematična, saj proizvajalci in trgovci ne proizvajajo (ne držijo na zalogi) več teh nadomestnih delov.
Pri večini avtodomov in prikolic so vgrajena okna znamke Dometic-Seitz modela S3, S4, S6 ipd.. lahko pa pride tudi do izjem (Polyplastic, Plastoform, Parapress...).
Običajno je na voljo večina rezervnih delov za okna.. Za vgradnjo novega ali nadomestnega okna potrebujemo točne dimenzije in izrezno odprtino za okno.

 


 

Servis hladilnikov


V caravaning industriji ločimo dve osnovni vrsti hladilnikov glede na delovanje:
-    absorpcijski (kombinacija 12V, 220V in plin)
-    kompresorski (12V).

Zaradi vsestranske uporabe, so bolj pogosti absorpcijski hladilniki,(trivalentnost) vendar je delovanje kompresorskih bolj učinkovito. Največja njihova prednost  je majhna poraba, natančno nastavljiva temperatura in neodvisnost od zunanje temperature, kar je pri višjih temperaturah pri absorbcijskih lahko težava. 
Glavni proizvajalci vgradnih hladilnikov za caravaning in navtiko so: Waeco-Dometic, Thetford, Engel in Vitrifrigo.
Za servis in dobavo rezervnih delov hladilnika je obvezno potrebno javiti tip hladilnika in po možnosti serijsko številko hladilnika.

 


 

Predelave in montaža dodatne opreme po dogovoru


Nudimo montažo dodatne opreme za vse želje in potrebe naših kupcev!
Montaža izlvečnih stopnic, svetil, polic v prtljažnem prostoru, zunanjih hitrih plinskih -vodnih priklopov, dodatnih varnostnih ključavnic...
Zaupajte nam vašo željo in naredili bomo vse, da vam ustrežemo!

Ob enem nudimo tudi komplet vso opremo za samograditelje ter nasvete v naši poslovalnici.

USMERITVE ZA VGRADNJO OPREMO ZA BIVALNO VOZILO

 

 


 

Montaža alarmnih sistemov


Prodajamo in montiramo celotne alarmne sisteme Thitronik WiPro, razvite posebej za caravaning področje. Značilnost WiPro sistema je, da ga lahko nadgrajujemo (osnovna alarmna enota proti vlomu, GPS modul, zaščita proti kraji koles iz nosilca, kontakti za okna, senzorji za LPG, živčne in CO pline....).
Pri vgradnji WiPro alarmnega sistema nam morate sporočiti tip vozila (pr.: Fiat Ducato 2016). Dobavljamo in montiramo tudi druge celotne alarmne sisteme: Linnepe SOPO, Cobra, NCA in Defa.

Veliko ljudi se zaradi varnosti odloča za nakup plinskih detektorjev - alarmov, zlasti takih, ki imajo kombiniran senzor LPG (butan-propan) in narkotičnih plinov (uspavalni plin...). Zaradi vse bolj pogostih kraj z uspavalnimi plini je tak detektor skoraj obvezna oprema za kamperiste ki veliko potujejo in prespijo na počivališčih.
Priporočamo nakup cenovno malo dražjih detektorjev (okoli 100 eur), saj imajo daljšo življensko dobo in so učinkovitejši. Večina detektorjev se napaja na 12V.
Učinkoviti in preizkušeni detektorji so: AMS, Linnepe TriGas (kombinacija treh plinov: LPG, narko plini in CO) in Thitronik GBA.
Prodajamo ter montiramo tudi detektorje CO (ogljikovega monoksida).

 

 


 

Montaža nosilcev za kolesa/motorje


Pri montaži in nakupu nosilca za kolesa za avtodom, prikolico in dostavno vozilo nam javite tip vozila (npr.: Renault Master 2010, avtodom Mobilvetta Tekno Design 85 - 2019, prikolica Fendt Bianco 465).
Za dostavna vozila je montaža nosilca zelo enostavna. Veliko nosilcev za dostavna vozila se montira brez vrtanja. Potrebno je vedeti tudi ali so vrata krilna ali dvižna.
Pri montaži nosilca zadaj pri avtodomih in prikolicah je pogosto potrebno vedeti, kje so pritrdilne točke. Ponavadi se izbira med nizkimi nosilci (montaža pod zadnjim oknom) ali visokim (zadnja stena brez okna ali čez okno). Pri prikolicah je možna montaža nosilca tudi spredaj na rudo/ojo. Večino nosilcev se da nadgraditi na tri ali celo štiri kolesa. Glavni proizvajalci nosilcev koles za avtodome in prikolice so: Fiamma, Thule-Omnistor in EuroCarry.


Pri montaži in nakupu nosilca za motorje nam je potrebno javiti model vozila in številko šasije. V sodelovanju z priznanimi proizvajalci nosilcev Linnepe in SAWIKO vsak nosilec sestavijo posebej glede na vozilo in željo stranke.

Prodajamo tudi nosilce za na kljuko, nosilce za na zadek avtomobila in nosilce za na streho.

 
 

Vzvratne kamere


Za boljšo varnost in preprečevanje nezgod ob vzvratni vožnji je za avtodome priporočljiva vgradnja vzvratnih kamer. Novost je tudi možnost kombinacije vzvratnega sistema z drugimi multimedijskimi vsebinami in GPS-om (Garmin Camper, Blaupunkt, Camos, Zenec). Večina kamer se napaja in oddaja preko žic, nekaj pa je tudi brezžičnih. Na avtodome vgrajujemo tudi sisteme večih kamer, ki omogočajo birdeye pogled, tako da vidite vse okrog in okrog vozila.

 


 


Popravilo-montaža senčil


Popravljamo vsa notranja senčila za avtodome in prikolice (REMIS, Dometic-SEITZ). Potrebno je vedeti dimenzije okvirja senčila in znamko/model senčila (lahko se pošlje tudi slika). Dobavljamo tudi notranja senčila za kabino, isoflex termo folijo...

 


 

Vgradnja anten in TV sprejemnikov


Za krajšanje dolgočasnih deževnih dni na potovanju pride prav TV sprejemnik z ustreznim sprejemom. Za večino zadostuje lokalni zemeljski signal (DVB-T). Če želite sprejem slovenskih televizijskih kanalov, je potrebno biti pazljiv, da ima TV sprejemnik DVB-T signala (posebna škatlica, lahko pa je že vgrajen v televizorju) ter MPEG4 podporo (in ne samo MPEG2).
Zemeljske digitalne antene se cenovno zelo razlikujejo (od 20 do 300 eur), glede na moč sprejema signala in vgrajeni ojačevalec signala ter kot lovljenja signala.
Cenejše in manj učinkovite DVB-T antene so samostoječe, oziroma se jih pritrdi z vakuumskim priseskom na streho ali z objemko na drog. Zmogljivejše antene (360 stopinjske z ojačevalcem) pa se pritrdijo s fiksno montažo na streho. Najboljše znamke DVB-T anten so: TELECO-Telair, Alphatronics in Kathrein.Za bolj zahtevne ljubitelje televizijskega programa je na izbiro širok program satelitskih sistemov. Cenejše satelitske antene (od 100 do 200 eur) so ponavadi samostoječe izven vozila in moramo ročno preko kompasa loviti satelite, medtem ko veliko dražji satelitski sistemi signal satelitov ulovijo avtomatsko in ni potrebno nastavljanje. Glavna satelita za EU območje sta Hotbird in Astra, glavni proizvajalci pa : TELECO-Telair, Maxview, Megasat, ten Haaft, Oyster, Kathrein, Carbest...
Tu je potrebno imeti tudi SAT sprejemnik.


Med televizorji lahko priporočimo priznano in vodilno znamko Alphatronics.
Izjemno varčni in tanki LED 12/230V televizorji imajo (odvisno od modela) že vgrajen DVB-T, SAT in sprejemnik za kabelsko, Alpha WiFI, Alpha Play Bluetooth, HD snemalnik (320 minut v HD), USB vhod,  HDMI vhod, CD/DVD vhod in predvajalnik.

 


 

Servis in montaža ogrevalnih naprav


Večina avtodomov in prikolic ima vgrajeno ogrevanje na plin (Truma, Alde), nekateri pa tudi na gorivo (Webasto, Eberspracher). Možnost je tudi učinkovit sistem ogrevanja z ogrevanjem vode (Truma Combi). Za učinkovito gretje je priporočljiv jesenski pregled celotne napeljave ogrevalnih naprav, da se ob začetku uporabe po poletnem premoru ne pojavijo kakšne težave pri delovanju. Pregled sistema ogrevanja v celoti izvajamo v naši servisni delavnici.
Nudimo tudi servis, razširitev sistema (Truma) ter možnost dobave skoraj vseh rezervnih delov in dodatkov za napeljavo.
Pri plinskem ogrevanju je zaradi slabe kvalitete slovenskega plina priporočljiva namestitev posebnega filtra.

 


 

Pregled vlažnosti sten


Pregled vlage v stenah je izjemno pomemben, zlasti za starejše prikolice in avtodome. Vlaga lahko povzroči plesen in gnitje v stenah, kar vodi v velik strošek popravila sten. Pri pregledu vlažnosti lahko po želji stranke pregledamo  tudi celotno vodno napeljavo, če bi morebiti kje puščala voda.
Profesionalno opravimo celoten pregled vlažnosti sten in tako preprečimo možnost nastanka plesni.

 


 

Priprava vozila za zimo, sezono..


Za podaljšanje življenjske dobe vašega počitniškega vozila ali prikolice je priporočljivo vsako leto pripraviti vozilo na zimovanje in opraviti:
-pregled vodotesnosti sten
-pregled električne, plinske in vodne instalacije
-pregled delovanja ogrevalnega sistema
-pregled delovanja hladilnika


 

Dezinfekcija vodne instalacije in rezervoarjev


Dezinfekcija vodne napeljave in rezervoarjev je priporočljiva 2x letno (pred sezono in po sezoni). S tem posebnim postopkom se prepreči nastajanje alg, bakterij, sluzi in neprijetnega vonja.

 


 

Kontrola in servis plinske instalacije in naprav


Zelo pomembno je, da poskrbimo za pravilno in varno plinsko instalacijo ter pravilno delovanje plinskih naprav v avtodomu in prikolici. Preveriti je potrebno predvsem starost regulatorja in dotrajanost cevi ter ventilov.
Za avtodome je priporočljiva vgradnja posebnih plinskih regulatorjev (Truma MonoControl in DuoControl) s CS (Crash Sensor) senzorji. Duo Control in Duo Comfort  omogočata preklop med dvema jeklenkama.
Priporočljiva je menjava regulatorjev na pet let. Zaradi slabe kakovosti plina v Sloveniji za podaljševanje življenske dobe regulatorjev priporočamo Truma plinski filter.

 


 

  

Kot generalni uvoznik za Slovenijo, za avtodome Mobilvetta in Elnagh ter počitniške prikolice Fendt, servisiramo v garancijskem in izven garancijskem roku, tudi Hobby počitniške prikolice in avtodome.

Na področju opreme, smo uradni servis za Thetford, Truma, Dometic, Carbest, E&P Hydraulics..

Dobavljamo originalne dele za znamke; Fendt, Hobby, Mobilvetta, Elnagh, Knaus, Tabbert, Imara, Adria, Eifelland, Weinsberg, Wilk in Wingamm,

 iz skupine Trigano pa še Caravelair, Stekerman, Challenger, Chausson, Autostar, Oxygen, Eurostar. Palace,... 

 
 

Prav tako dobavimo vse rezervne kose notranjih komponent.

Opravljamo tudi test vodotesnosti (60 eur) in test plinskih trošil (30 eur). Ob opravljenih testih izdamo tudi potrdilo, ki je veljavno za homolagicjo vozila (test plinskih trošil).

Plačilo s kreditnimi karticami
Prevzem možen osebno v poslovalnici v Šenčurju ali z dostavo Pošte Slovenije ali DPD
Nakup na obroke s
Leanpay in kartico Diners (samo v prodajalni)
Hitra dostava
Na posebno željo vam lahko naročeno blago dostavimo še isti dan

Novice

© 2001-2024- Vse pravice pridržane.

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih